Saturday, September 25th, 2021

Pyszne ciasta – tradycyjne i nowoczesne

W dobie Internetu, sławne stało się dzielenie się własnoręcznie wymuskanymi przepisami na desery. Znaleźć można nowości serwowane przez znanych uczestników programów kulinarnych, ale i samodzielnych zapaleńców cukiernictwa. Modne też stają się niekonwencjonalne przepisy na ciasta, które różnią się od tradycyjnych pyszności znanych nam z dzieciństwa.

Mowa tutaj o cukiernictwie prosto z ciepłych krajów położnych tuż nad Morzem Śródziemnomorskim, ale i smakołyków prosto z Azji, które ostatnimi czasy cieszą się popularnością. Dla fanów nowych smaków i nie bojących się wyznań, czekają azjatyckie przysmaki serwowane przez wiele stron internetowych. Nie trzeba bać się samemu spróbować je przyrządzić, ale w razie wypadku, pomocą zawsze służą sprawdzone sklepy dostarczające azjatyckie słodycze. Mochi czy Mooncake to tylko przedsmak tego co skrywa wschodnia kuchnia w kwestii cukierniczej.

Znaleźć można także przepisy dla osób trzymających się tradycji. Nie każdy jest fanem nowości, a czasami zwyczajnie ktoś inny tęskni za smakiem zachwycającego ciasta serwowanego przez babcię czy mamę. Właśnie takie przepyszne ciasta z kremem można znaleźć w wielu wariantach, nawet dla osób chcących zjeść coś słodkiego, ale niskokalorycznego. Wszystko zależy od upodobań osoby szukającej przepisu. Najprostszym jednak ciastem, które każdy z nas kojarzy z dzieciństwa jest przepis na ciasto drożdżowe. Chociaż formuła jest ta sama, dodatki i owoce każdy z nas może wybrać swoje ulubione, co sprawia, że ten rodzaj deseru jest przeznaczony dla dosłownie każdego. Osobno wtedy robi się samo ciasto drożdżowe oraz samą kruszonkę bez której taki przepis nie może się obejść.

Proporcje przyrządzania ciasta drożdżowego są różne i zależne od tego jakiej wielkości ciasto chcemy zrobić, jednak skład zawsze pozostaje ten sam. Aby poczuć dobrze nam znany smak nie trzeba wiele, a wystarczy mąka pszenna, cukier wraz z cukrem waniliowym, kilka jajek, świeże drożdże, mleko oraz na końcu olej. Receptura niezmienna od lat ciągle cieszy nasze podniebienia. Spróbuj i Ty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *